Cum se desfasoara o sedinta la psiholog?

In primele 2-3 sedinte incercam sa aflam motivele pentru care persoana a decis sa vina la psiholog si in functie de acestea si de asteptarile sale, stabilim impreuna directiile posibile de lucru. Aceste prime intalniri sunt foarte importante, pentru ca in functie de capacitatea de conectare a celor doi participanti se ia angajamentul de a lucra impreuna.

Psihologul va cere apoi, de obicei, detalii legate de experienta de viata, iar pacientul este liber sa se auto-dezvaluie atat cat se simte confortabil; datele sunt confidentiale, inregistrate doar in scris si servesc exclusiv scopului terapiei. In afara de primele intalniri, in care adunam aceste date, sedintele nu sunt structurate, iar subiectele de discutie sunt alese de pacient, in functie de ceea ce il preocupa. Uneori psihologul cere si alte materiale care ar putea fi relevante pentru scopul propus ( vise, desene), iar alteori va folosi si teste psihologice.

Frecventa recomandata in psihoterapie este de o sedinta pe saptamana, insa poate fi modificata de la caz la caz. O sedinta de terapie variaza ca durata intre 45 si 60 de minute, depinzand de regulile fiecarui terapeut in parte, iar durata este comunicata pacientului de la prima sedinta.
Oamenii raman intr-o terapie atat timp cat au nevoie; in momentul in care pacientul si terapeutul decid de comun acord ca scopul initial a fost atins, se poate face incheierea. Altii, dimpotriva, pe masura ce lucreaza descopera noi directii catre auto cunoastere si doresc sa continue terapia o perioada mai lunga de timp.
Pentru incheiere, in special in procesele de lunga durata, este recomandata o perioada de cateva sedinte, pentru a putea evalua impreuna obiectivele atinse, procesul de lucru si relatia terapeutica.