Somatizarea la copii - legătura dintre minte și corp

 
 
    Ca părinte treci împreună cu copilul tău prin diferite etape ce reprezintă tot atâtea provocări. De multe ori părintele este luat pe nepregătite, nu este informat sau pur și simplu merge pe principiul că așa trebuie să fie și acceptă lucrurile așa cum se întâmplă. Așa este etapa mersului la grădiniță când toți părinții acceptă ca firesc faptul că micuțul va urma să ”răcească” în mod repetat, când își duc copiii acolo cu gândul că le va fi foarte greu cu despărțirea de părinte, cu adaptarea, fără să se gândească nici o clipă că procedând astfel proiectează asupra copilului toate temerile lor. Și mai puțini părinți cunosc faptul că atunci când sădesc în sufletul copiilor teama aceștia chiar se îmbolnăvesc.
Continuare articol

Presiunea de a fi "părinte bun"

   Am constatat în ultima vreme că pentru fiecare părinte interesat de creșterea copiilor, există unul care se declară a fi împotriva metodelor „moderne” de parenting sau de raportare la copil. (Aud că a aparut  o carte denumită „Antiparenting” despre care nu cunosc nimic, însă mi s-a părut sugestiv că există și un astfel de titlu). Ce anume oare determină o atitudine sau alta?

Continuare articol

Psihoterapie de lungă durată sau soluții rapide?

   Postez un articol excelent despre valoarea psihoterapiei de lungă durată versus alte metode de dezvoltare personala (coaching, NLP, constelatii familiale), care promit rezultate rapide într-un timp scurt. Meritul acestor formule de dezvoltare personală este că aduc în atenție viața psihică, dacă ea a fost neglijată pâna atunci, deschid niște uși, niște câmpuri de explorare, însă ceea ce aflam despre noi la un curs/workshop/sesiune ocazională are nevoie sa fie urmat de o investigare mai amănunțită, având eventual alături un terapeut.

Continuare articol

Complexele psihologice si importanta lor in viata de zi cu zi

   Termenul de complex poate avea în vorbirea uzuală conotații negative, fiind asociat atunci când nu i se cunoaște sensul, cu o slăbiciune. Cei mai mulți oameni au auzit de complexul lui Oedip, descris de Freud sau de complexul de inferioritate introdus de Alfred Adler. Acestea au devenit foarte cunoscute pe măsură ce psihanaliza a fost popularizată.

Continuare articol
Adictia din perspectiva psihologiei analitice

Adictia din perspectiva psihologiei analitice

    Adicția este o tulburare caracterizată prin consum al unei substante sau angajarea într-un anumit tip de comportament in mod repetat si fara control, in ciuda consecintelor negative. Ambele produc modificari neurofiziologice, iar in cazul substantelor, adictia este determinata in primul rand de efectul farmacologic direct al acestora la nivelul receptorilor cerebrali. In timp consumul de substante angreneaza o serie de modificari fiziologice (toleranta si sevraj la incetarea administarii), ce fac dificila renuntarea.

Continuare articol