Psihoterapie de lungă durată sau soluții rapide?
Postez un articol excelent despre valoarea psihoterapiei de lungă durată versus alte metode de dezvoltare personala (coaching, NLP, constelatii familiale), care promit rezultate rapide într-un timp scurt. Meritul acestor formule de dezvoltare personală este că aduc în atenție viața psihică, dacă ea a fost neglijată pâna atunci, deschid niște uși, niște câmpuri de explorare, însă ceea ce aflam despre noi la un curs/workshop/sesiune ocazională are nevoie sa fie urmat de o investigare mai amănunțită, având eventual alături un terapeut.
Orice schimbare interioară are nevoie de timp pentru a fi bine așezată, iar soluțiile rapide vizează doar aspectele de suprafața ale unor probleme mai profunde. Este bine sa știm acest lucru, mai ales că trăim în epoca lui „pe repede înainte”.
Autoarea mai aduce în discuție și importanța analizei personale a terapeuților și, poate, a tuturor celor care lucrează cu oamenii ( asistenți sociali, medici) ; în prezent, psihoterapia psihologilor nu este obligatorie pentru toate specialitațile, însă este necesară celor care vor să lucreze într-o metodă mai profundă.
În contact cu diferitele situații pe care le întâlnim în practică ies la iveală din noi diverse aspecte, conștientizate anterior sau nu, care dacă nu sunt luate în seamă și lucrate de către terapeut, complică relațiile cu pacienții în așa fel încât nu vom mai ști de unde am plecat și unde am ajuns.
Un terapeut care nu s-a văzut întâi pe sine poate face mai mult rău celui care apelează la el (când, de exemplu, un pacient are aceeași problematică cu a terapeutului, dacă acesta din urmă nu a lucrat sau conștientizat acea problemă).
Terapeutul care a trecut el însuși printr-o analiză de lungă durată este mai conștient atât asupra propriului psihic cât și asupra a ceea ce presupune poziția de pacient. Doar în urma unei analizei personale se deprind răbdarea necesară însoțirii pacientului și înțelegerea dificultăților presupuse de lucrul cu oamenii.
Articolul este în link-ul de mai jos:
http://www.cafegradiva.ro/2015/01/psihoterapia-pe-scaunul-clientului-si.html?m=1