Consiliere pentru parinti

Consilierea parentala se adreseaza parintilor care vor sa afle mai multe despre nevoile si etapele de dezvoltare ale copiilor, sau care se confrunta cu situatii in care le este dificil sa gestioneze ceea ce se petrece in relatia lor cu acestia.

In viata de parinte exista multe momente in care ne putem simti depasiti de situatie, fie ca vorbim de manifestari comune ale copilariei ( copilul „nu ii asculta”, nu vrea sa merga la gradinita, refuza somnul sau anumite alimente ), fie despre situatii mai complexe ( adolescenti care dezvolta adictii sau tulburari alimentare, tulburari emotionale ca anxietatea sau obsesiile, atitudine nefavorabila fata de scoala, comportamente agresive la scoala sau in familie, etc.).

Consilierea parentala faciliteaza intelegerea de catre parinte a faptului ca trairile si manifestarile copilului au nevoie sa fie decriptate si intelese din perspectiva relatiei dinamice copil-adult ( parinte, bunic, profesor, orice adult cu care copilul are o relatie). Oricare ar fi motivul de ingrijorare este bine sa evaluam atat nevoile copilului , cat si nevoile si asteptarile parintelui. Adesea, cele doua perspective se afla in conflict si de aici decurg multe dintre situatiile de neintelegere dintre parinte si copil.
In cadrul consilierii parentale incercam asadar, sa raspundem unor intrebari precum:

  • Care sunt nevoile copilului in diferitele stadii de dezvoltare si cum putem satisface aceste nevoi?
  • Cum ii putem ajuta pe copii in gestionarea emotiilor, cum ii indrumam spre crestere si autonomie si care sunt atitudinile care pot impiedica dezvoltarea?
  • Care sunt limitele necesare in comportamentul copiilor si cum le putem transmite adecvat?
  • Care sunt nevoile parintelui si cum facem sa armonizam in familie conflictele intre generatii?
  • Cum comunicam autentic, in asa fel incat copilului sa inteleaga nevoile, asteptarile noastre si valorile pe care dorim sa i le transmitem?