Psihoterapie

Tarif: 1 sedinta 50 min - 120 Ron

Diferit fata de consilierea psihologica, in care tratam probleme punctuale aparute in procesul de dezvoltare si ne concentram pe gasirea resurselor pentru a le depasi, psihoterapia este un proces de explorare mai profunda

a problemelor sufletesti ce face legatura intre situatia de viata curenta si experientele trecute, in scopul unei mai bune autocunoasteri, a adaptarii la prezent si totodata a orientarii spre viitor. De aceea, de cele mai multe ori, psihoterapia este un proces care se intinde pe un parcurs mai mare de timp. Sedintele se desfasoara de obicei o data pe saptamana, insa frecventa poate fi crescuta de la caz la caz.

In psihoterapie pot fi abordate diferite tipuri de probleme, de la dificultati emotionale pana la boli psihice. Psihoterapeutul este psihologul care a urmat o scoala de formare intr-o metoda acreditata de terapie, care ofera bazele teoretice si practice ale profesiei. Exista diferite scoli de psihoterapie, fiecare avand la baza o teorie asupra psihicului uman. Indiferent de viziunea de pornire, psihoterapia se bazeaza pe relatia dintre cei doi participanti, pacient si terapeut si doar daca intre cei doi exista un contact sufletesc se creaza premizele pentru ca procesul de vindecare sa functioneze. Uneori, insa acest lucru nu se intampla; pur si simplu in absenta unor punti de legatura intre personalitatile celor doi, ei nu pot lucra impreuna.

Jung pune cel mai bine in cuvinte acest aspect : „Intalnirea dintre doua personalitati este precum contactul dintre doua substante chimice: daca exista o reactie, amandoua vor fi transformate”.
Psihoterapia analitica, dezvoltata de psihiatrul elvetian Carl Gustav Jung, este o metoda complexa de investigare a psihicului uman ce tine cont de realitatea a inconstientului si de raportul acestuia, de schimb permanent, cu Eul constient. Scopul psihoterapiei analitice este vindecarea problemelor sufletesti acute, sprijinindu-se pe inconstient ca rezervor pretios de resurse, iar pe de alta parte, cresterea si maturizarea psihologica a persoanei, proces denumit de Jung „individuare”. Psihoterapia analitica opereaza cu termeni specifici care descriu functionarea psihicului uman si ne ajuta sa intelegem in mod dinamic cum apare si ce anume intretine suferinta sufleteasca (Eu, complex, Sine, Umbra, Anima, Animus, Arhetip). In metodele de lucru, pe langa discutatea situatiilor de zi cu zi intra analiza viselor, folosirea desenului, tehnici de imaginatie, menite sa dezvaluie parti ale psihicului care scapa in mod obisnuit constiintei si care ne ajuta in procesul de vindecare si individuare.